uwielbiamplacki

SKŁADNIKI

 12 SZTUK
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • masło do posmarowania patelni lub olej
 

PRZYGOTOWANIE

  • Jogurt i jajka wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały.
  • Wymieszać jogurt z jajkami oraz cukrem wanilinowym za pomocą rózgi lub widelcem.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać.
  • Do suchych składników dodać mokre składniki i wymieszać rózgą lub delikatnie oraz krótko zmiksować do połączenia się składników na jednolitą masę (nie można mieszać za długo, tylko do pierwszego połączenia się składników).
  • Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), posmarować ją masłem lub olejem i nakładać po 2 płaskie łyżki stołowe ciasta na jednego placka zachowując odstępy (maksymalnie 4 placki jednocześnie).
  • Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 3 minuty). Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu.

PROPOZYCJA PODANIA

np. cukier puder / syrop klonowy

WSKAZÓWKI

  • Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym.
  • Nie próbować przesuwać placków przed przewróceniem, podczas smażenia.

1

liczba wyświetleń strony


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl