Jogurt i jajka wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały.
Wymieszać jogurt z jajkami oraz cukrem wanilinowym za pomocą rózgi lub widelcem.
Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre składniki i wymieszać rózgą lub delikatnie oraz krótko zmiksować do połączenia się składników na jednolitą masę (nie można mieszać za długo, tylko do pierwszego połączenia się składników).
Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), posmarować ją masłem lub olejem i nakładać po 2 płaskie łyżki stołowe ciasta na jednego placka zachowując odstępy (maksymalnie 4 placki jednocześnie).
Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 3 minuty). Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu.
PROPOZYCJA PODANIA
np. cukier puder / syrop klonowy
WSKAZÓWKI
Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Nie próbować przesuwać placków przed przewróceniem, podczas smażenia.